Pemberdayaan Masyarakat dalam Meningkatkan Ekonomi Dengan Inovasi Olahan Pisang

Authors

  • Nustin Merdiana Dewantari Universitas Sultan Ageng Tirtayasa, Indonesia
  • Ade Irman Saeful Mutaqin Universitas Sultan Ageng Tirtayasa, Indonesia
  • Ade Sri Mariawati Universitas Sultan Ageng Tirtayasa, Indonesia
  • Lely Herlina Universitas Sultan Ageng Tirtayasa, Indonesia
  • Bobby Kurniawan Universitas Sultan Ageng Tirtayasa, Indonesia

Keywords:

Bananas, housewives, additional income, banana nuggets

Abstract

Talagasari village has abundant natural resources from plantation products, including bananas. Most of the livelihoods of the head of the household are farmers and work in other areas. So far, people sell bananas directly without being processed and consumed every day. The purpose of this service activity is to provide insight to increase the economic value of bananas through innovation into banana nuggets so that they can become additional income. The objects of this service are housewives, community service activities through counseling, demonstrations of making nuggets, and interviews. The activities went smoothly with the presence of 26 participants. The results of the interviews obtained were very helpful activities, easy processes, and available raw materials so that participants had the desire to make banana nuggets


Desa Talagasari memiliki sumber daya alam yang melimpah dari hasil perkebunan, termasuk pisang. Sebagian besar mata pencaharian kepala rumah tangga adalah petani dan bekerja di daerah lain. Selama ini masyarakat menjual pisang secara langsung tanpa diolah dan dikonsumsi setiap hari. Tujuan dari kegiatan pengabdian ini adalah memberikan wawasan untuk meningkatkan nilai ekonomi pisang melalui inovasi menjadi nugget pisang sehingga dapat menjadi tambahan penghasilan. Obyek pengabdian ini adalah ibu-ibu rumah tangga, kegiatan pengabdian masyarakat melalui penyuluhan, demonstrasi pembuatan nugget, dan wawancara. Kegiatan berjalan lancar dengan kehadiran 26 peserta. Hasil wawancara yang didapatkan adalah kegiatan yang sangat membantu, proses yang mudah, dan bahan baku yang tersedia sehingga peserta memiliki keinginan untuk membuat nugget pisang

Author Biographies

Nustin Merdiana Dewantari, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa

Industrial Engineering

Ade Irman Saeful Mutaqin, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa

Industrial Engineering

Ade Sri Mariawati, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa

Industrial engineering

Lely Herlina, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa

Industrial Engineering

Bobby Kurniawan, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa

Industrial Engineering

References

Alam, N., & Bijaang, D. (2019). Pengolahan Nugget Pisang untuk Menambah pendapatan Kelompok Tani. Jurnal Pengabdian Bina UKhuwah, 1(2), 88–92.

Arifki, H. H., & Barliana, M. I. (2018). Karakteristik dan Manfaat Tumbuhan Pisang di Indonesia: Review Artikel. Farmaka Suplemen, 16(3), 196–203.

Darmadi, N. M., Pandit, I. G. S., & Sugiana, I. G. N. (2019). Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM) Nugget Ikan (Fish Nugget). Community Services Journal (CSJ), 2(1), 18–22.

Gustika, G. S. (2019). Pelatihan pembuatan nugget pisang di desa pasir kelampaian kecamatan sungai lala. Values: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 34–41.

Mulyadi, B. (2019). Nugget Is A Big Market. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Qurniati, R., Duryat, Prasetia, H., & Hartati, F. (2020). Olahan Pisang sebagai Penunjang Ekonomi Masyarakat di Sekitar Gunung Rajabasa Lampung. J-ABDIPAMAS (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 4(2), 117–123.

Sari, D. N., Sukapiring, D. N., Jairani, E. N., & Keliat, J. M. (2021). Daya Terima Nugget pisang Barangan dari Desa Siguci Kec. STM Hilir, Kab.Deliserdang, Sumatera Utara. Agrohita Journal Agroteknologi Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Tapanuli Selatan, 6(1), 17–22.

Siagian, S. C., Nugraheni, M., & Hasibuan, M. A. (2019). Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Pada Inovasi Pengolahan Nugget Pisang Untuk Meningkatkan Ekonomi di Desa Sipispis. Jurnal Penelitian Kesejahteraan Sosial, 18(1), 11.

sippa.ciptakarya.pu.go.id. Rencana Terpadu dan Program Investasi Infrastruktur Jangka Menengah (RPI2JM) Kabupaten pandeglang-Provinsi Banten https://sippa.ciptakarya.pu.go.id/sippa_online/ws_file/dokumen/rpi2jm/DOCRPIJM_15030306894.BAB_IV_PROFIL_KABUPATEN.pdf

Sunandar, A., Sumarsono, R. B., Benty, D. D. N., & Nurjanah, N. (2017). Aneka Olahan Pisang Sebagai Upaya Meningkatkan Nilai Jual Pisang dan Pendapatan Masyarakat. ABDIMAS PEDAGOGI, 1(1), 8–15.

Downloads

Published

2022-04-20

How to Cite

Dewantari, N. M., Mutaqin, A. I. S., Mariawati, A. S., Herlina, L., & Kurniawan, B. (2022). Pemberdayaan Masyarakat dalam Meningkatkan Ekonomi Dengan Inovasi Olahan Pisang. J-ABDIPAMAS (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 6(1), 83–88. Retrieved from http://ejurnal.ikippgribojonegoro.ac.id/index.php/J-ABDIPAMAS/article/view/2409

Issue

Section

Articles

Citation Check

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.